
New AS/NZS 3000:2018 Wiring Rules

w w w . e l e c t r i c a l s w i t c h b o a r d s . c o m . a u

ENGINEERED SOLUTIONS FOR

ALL YOUR SWITCHBOARD  NEEDSh

FAQ’S 





3F A Q ’ S  -  T h e  U p d a t e d  A S / N Z S  3 0 0 0 : 2 0 1 8  W i r i n g  R u l e s

Q: When will the new standard become applicable?

A: The new standard supersedes AS/NZS 3000:2007 from its date of publication on 
26th June 2018. There is a 6 month transition period permitted for work commenced 
before the publication of the 2018 edition and you should consult the relevant 
regulatory authority or electricity distributor regarding permission to complete an 
installation based on the superseded standard. It will be a good idea to get your 
switchboards installed and signed off as soon as practical to minimise any impact on 
costs.

Q: Can you drill a weep hole in an IP rated electrical enclosure to manage 
condensation issues?

A: This is not an acceptable method to manage condensation as it destroys the 
IP rating of the enclosure. Condensation issues are now to be managed by using 
suitably IP rated breathing/pressure equalisation valves to assist with changes in 
humidity and drainage of moisture. 

Q: Can you install an IP2X electrical equipment/enclosure outside a 
building?

A: Yes, but only if the enclosure is installed under the eave, specifically within the 30 
degree area covered by the eave (image 1). Electrical equipment/enclosures installed in 
the shaded area must be at least IP33 rated with the exception of meter panels that are 
rated to IP23. 

Are you on top of the changes in the updated AS/NZS 
3000:2018 wiring rules?
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Q: If you are adding final sub circuits to an existing switchboard do you 
need to consider upgrading all the sub circuits with RCD protection?

A: No. However you will have to ensure the compliance to new edition of the 
standard if you are carrying out alternations. Refer clause 2.6.3.2.5 to ensure the 
additional protection by RCD’s are considered.  

Q: Can I run the actives from the main switchboard to a distribution board 
and run the neutral from another distribution board?

 A: No. All conductors of a sub main or a final sub circuit must be connected on one 
switchboard.

Q: If the installation is supplied with multiple supplies do I need to have 
main switches for each supply at the main switchboard?

A: You are not required to have main switches for each supply at the main 
switchboard as long as the main switches for alternative or supplementary supplies 
are located at any switchboard within the installation, provided these main switches 
are installed in accordance with AS/NZS 3010 or AS/NZS 4777.1 

Q: Do you need to have the supply conductors of a switchboard rated 
above 800Amps separated using insulation or barriers?

A: No. An IP2X enclosure with bare busbars is acceptable. Refer clause 2.5.5.1 (3)

Q: What sub circuits need to be installed with RCD’s for domestic and 
residential installations?

A: Irrespective of the type (lighting, socket outlets, fixed equipment, etc.) and load 
current ratings (10A, 32A, 1 phase, 3 phase, etc.), ALL final sub circuits must be RCD 
protected.

Q: Do you need to install RCD’s for all sub circuits in non-domestic/non-
residential installations?

A: No. You are only required to install RCD’s for final sub circuits of lighting,, socket 
outlets, direct connected hand held electrical equipment and direct connected 
electrical equipment that represents an increased risk of electric shock up to and 
including 32A. This is up from 20A and therefore will have an impact on your 
switchboard circuit designs which may not have previously been designed with 
RCD’s. You will also need to perform a risk assessment on all fixed equipment 
to determine if those circuits require RCD protection. In the absence of such an 
assessment, all fixed equipment must be protected by RCD’s. Refer clause 2.6.3.2.3.3
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Q: What are the changes in the new standard that would impact the 
switch room, electrical cupboard and switchboard sizing to comply with 
accessibility and emergency exit requirements?

A: Sufficient access and exit facilities shall be achieved by:

1.	 The distance from all faces of a closed switchboard must be, as a minimum, 1 
metre from all faces of the switchboard. In a domestic installation this can be 
reduced to 0.6 metres. Therefore even if the switchboard is constructed using lift 
off type doors, the switch room walls must be, as a minimum, 1 metre from all 
faces of the switchboard to comply with this requirement (image 2).

2.	 Unimpeded space of at least 0.6 metres around the switchboards with 
switchboard doors in any position and switchgear fully racked out position 
(image 2).
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3.	 Where switchboards are located opposite each other, the clearance of 0.6 metres 
must be measured with all doors in the open position (image 3).

4.	 If the nominal capacity of the switchboard is more than 800A (i.e., a high current 
switchboard) and/or the length of the switchboard is more than 3 metres, the 
switch room must have 2 exits spaced well apart (image 4). You may have only 1 
exit if there is at least 3 metres of clear space from the switchboard (door open 
and equipment racked out) (image 5).
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5.	 Doors of enclosures dedicated to switchboards that open into a passage or 
narrow access way must be capable of being secured in the open position to 
prevent workers being inadvertently pushed towards the switchboard.

6.	 Openings or doorways must be at least 0.9 metres wide by 2.2 metres high.

Q: Do I need to de-rate the cables that go inside the ceilings, walls and 
under floors?

A: Yes. You need to consider that the cables are completely surrounded by insulation 
(if the length is more than 400mm) and de-rate the cables as per AS/NZS 3008.1. 
Wiring systems in domestic installations must be installed on the assumption that 
thermal insulation in ceilings, walls and under floors, if not currently installed, will be 
installed in the future. This may lead to using the next cable size up for lighting and 
power circuits. 

Q: Where do we need to use arc fault detection (AFDD’s) devices?

A: These devices are used to detect arc faults in sub circuit wiring and not in 
switchboards. It is recommended to use AFDD’s in premises with sleeping 
accommodation, premises that store materials which pose a fire risk, and locations 
where combustible construction material is stored. Use of AFDD’s is not mandatory, 
however the use of such devices is considered good practice. 

Q: Can you install a solar inverter within 3 metres of a pool?

A: No. Equipment related to a generating system, including engine driven generator 
sets, stand alone power systems, grid connected inverter systems and battery 
systems must be installed further than 3 metres from baths, showers, and other fixed 
containers. 

Q: What is the new switchboard standard?

A: The AS/NZS 61439 series published in 2016 is the new switchboard standard. The 
old standard, AS/NZS 3439 series, is still valid until 2021. AS/NZS 3000:2018 now 
provides appendix K which references the new switchboard standard. 

Q: As per the new switchboard standards do you need to verify the short 
circuit withstand strength of every switchboard?

A: No. Verification of the short circuit strength is only required for switchboard 
assemblies that exceed the short circuit current of 10kA rms or 17kA peak.
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Q: What are the routine verifications a switchboard manufacturer should 
undertake as per the new switchboard standard?

A: Verification will comprise of the following categories. Please refer to clauses 11.2 
to 11.8 of AS/NZS 61439.1:2016 for more details:

1.	  Degree of protection of enclosures.

2.	 Clearances and creepage distances.

3.	 Protection against electric shock and integrity of protective circuits.

4.	 Incorporation of built-in components.

5.	 Internal electrical circuits and connections.

6.	 Terminals for external conductors.

7.	 Mechanical operation.

8.	 Performance (see clauses 11.9 and 11.10 of AS/NZS 61439.1:2016).

9.	 Dielectric properties, wiring, operational performance and function.

DISCLAIMER:

The information in this document is for general reference only. The contents of this document is provided 
without any express  or implied warranty as to its completeness or accuracy. Dara Switchboards cannot accept 
liability for the content provided or included by reference. Dara Switchboards does not accept any liability for 
loss or damages incurred by any person or organisation as a result of dependence placed upon the content of 
this document or any other information/links included by reference. All contents provided herewith is on the 
basis that you or your organisation would make your own decision as to the accuracy of its content and would 
obtain proper professional advice on this subject before making any business decision or carrying out any 
electrical work. 

This document only covers answers to questions related to few changes mainly related to switchboards and 
there are 12 main changes and 200 odd other changes in the new publication in comparison to the 2007 edition 
of wiring rules. Please refer the new publication to learn about all these changes. Also you may get advice 
through organisations such as Master Electricians, NECA, NESMA etc if you are a member of such organizations. 
May be a great reason to be a member of such organisations to get up to date information and assistance to 
navigate through the transition period into achieving compliance to new edition of wiring rules. You are trusted 
electrical inspector is your best resource too in guiding you through the new changes and compliance to new 
edition of wiring rules. 

Every Electrician and Electrical Engineer is recommended to carry a copy of this standard (AS/NZS 3000: 2018). 
The new standard can be purchased through SAI Global https://infostore.saiglobal.com/en-au/Standards/AS-
NZS-3000-2018-1974289/ 
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One Stop Shop For All Your 
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ABOUT US

At DaRa Switchboards, we recognize the importance  of  tight 
deadlines and quality electrical products. This is why we work to deliver 
our design services and manufactured electrical products in real time. 
DaRa Switchboards’ 3,000m2 manufacturing facility contains everything 
we need to design and build you the perfect switchboard.

The company provides more than 50 opportunities per year for 
young engineering and IT graduates to carry out their internship. The 
company’s transformation is in using the latest technology in design 
and engineering switchboards to our clients special needs in mining, 
industrial, petrochemical, utility, solar and commercial sectors.
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